Danseres en goeroe Chandra Sukhai werd  geëerd tijdens het Ganeshaa Festival in het Kurhaus in Scheveningen met het uitbrengen van een biografie over haar leven en werk.

De dansopleiding van Chandra Sukhai is al jaren een begrip. Er werd het eerste exemplaar van de biografie uitgereikt aan de zussen en dochter van Sukhai in het Kurhaus. De danseres had het eerste exemplaar eigenlijk zelf in ontvangst moeten nemen, maar ze overleed onverwacht op 3 augustus 017.

“In de jaren zeventig was Chandra Sukhai de eerste en enige die een beurs ontving om traditionele Indiase dans te studeren”, zegt schrijfster van de biografie Amina Jhagroe-Ruissen tegen Den Haag FM. “De kennis over de danslessen bracht ze naar Nederland en startte Dansschool Sukhai. Ze inspireerde tientallen kinderen en volwassenen met haar Indiase volksdans en wijze levenslessen.

 

Voor haar bijdrage in de ontwikkeling en bevordering van de Indiase danskunst en zang kreeg zij o.a. de volgende onderscheidingen:

  • In 2002: Een Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau van gemeente Zoetermeer;
  • In 2002: Van gemeente Den Haag, de Stadspenning;
  • Op 17 december 2000: Oorkonde uitgereikt door stichting federatie Eekta Bhavan;
  • Van de organisatie van Hindi Pop Awards, weeskinderen in Suriname.

Tijdens het Wereld Dansfestival georganiseerd door SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam), waaraan dansstijlen uit 18 gepresenteerd werden, behaalde zij met haar groep in zowel 1989 als 1999 de eerste prijs voor de kostuums en de choreografie.

Chandrasukhai