Chandrawatie Sukhai is geboren op 21 Januari 1935 te Paramaribo, Suriname, in een kunstzinnige familie.33

Op vierjarige leeftijd danste zij haar eerst dans, een solo op Launda ke Nach muziek. Haar grootvader de heer Hierdè Dwarkasingh, en haar ouders mevr. Biespatia Sukhai en de heer Ramdin Sukhai, hebben haar interesse voor het dansen altijd gesteund. De belangstelling, in het bijzonder voor de Indiase klassieke dans, bleef alsmaar groeien. Op 22-jarige leeftijd kreeg ze les in verschillende dansstijlen van mevr. Maas Peg, o.a. Indonesische, Spaanse, ‘Red Indians’, Afrikaanse, en Indiase dansen. Spoedig daarna kon men haar danskwaliteiten bewonderen tijdens diverse dansoptredens, o.a. in: Suriname, Brits Guyana, Trinidad, België en Nederland. Overdag had zij een baan als secretaresse en ’s avonds verzorgde ze danslessen bij het Cultureel Centrum Suriname. Ook volgde ze Hindi en Engels lessen bij Babu Mahatamsingh, die werkzaam was bij de Indian Council for Cultural Relations. Via Babu Mahatamsingh verkreeg zij een beurs van de Indiase ambassade te Suriname, voor Indiase Klassieke dans. In 1969 maakte zij daar gebruik van. Ze vertrok naar India.

Opleiding in India

Dans
Aan de Sriram Bharty Kala Kendra heeft zij een zevenjarige studie in de Orissiddans gevolgd onder leiding van Guru Mayadar Rawt, die haar eveneens begeleidde bij de studie in Bharat Natyam dansen. De opleiding in de Kathak dansen werden voltooid onder leiding van de volgende Gurus: Guru  Briju Maharaj, guru Durga Lal, Guru Munalall, Guru   Bansialal, Guru Rhea en Guru Kundanlal. 

Muziek
Sitar bespelen leerde zij van guru Dewdat Chawdrie, tabla bespelen van Guru Manika Persad en het bespelen van de Pakhaawadj van Guru Persotam Das.                                                                   

Zang
Tijdens het bekwamen in de zangkunsten werd zij begeleid door de Gurus: Hemchandsing, Banarjee, Mata Sedewarie en Mata Begum Aktar.  Gedurende haar studieperiode en verblijf in India, heeft zij tal van optredens verzorgd tot volle tevredenheid van haar Guru’s

Volksdans
Aan het Natya Instituut was Guru Sonarchand verantwoordelijk voor de opleiding in de volksdansen.  

Choreographie
Choreographie, een onmisbaar onderdeel van de studie in de Indiase Dans, heet zij gevolgd aan het Natiya Balet Centre onder leiding van Guru Yugindrenath

Werkzaamheden in Nederland                                                                                                          
Na de afronding van haar studie in India, keerde zij terug naar Suriname en van daaruit vertrok zij naar Nederland in het jaar 1978. Vanaf dat moment verzorgde zij danscursussen in Nederland en organiseert zij diverse optredens in den landen, waarvan de opbrengsten, heel vaak geschonken werden aan goede doelen.  1980 tot en met 2000 was zij verbonden aan de SKVR. (stichting kunstzinnige vorming Rotterdam), als lerares in de verschillende Indiase klassieke dansstijlen. Daarnaast had zij uiteraard haar eigen dansschool.

Bij de eerste Hindoestaanse zang- en muziekfestival, “Geet Sangeet Kalakaron ka Sangam”in Den Haag, in het jaar 1986, georganiseerd door Stichting voor Surinamers in Den Haag en Stichting. Federatie Eekta, was zij één van de zangeressen.

 sukhai onderscheiding

 Voor haar bijdrage in de ontwikkeling en bevordering van de Indiase danskunst en zang kreeg zij o.a.
 de volgende onderscheidingen:

  •  In 2002: Een Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau van gemeente Zoetermeer;
  •  In 2002: Van gemeente Den Haag, de Stadspenning;
  •  Op 17 december 2000: Oorkonde uitgereikt door stichting federatie Eekta Bhavan;
  •  Van de organisatie van Hindi Pop Awards, weeskinderen in Suriname.

 Tijdens het Wereld Dansfestival georganiseerd door SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam), waaraan dansstijlen uit 18 gepresenteerd werden,
 behaalde zij met haar groep in zowel 1989 als 1999 de eerste prijs voor de kostuums en de choreografie.